Diyarbakır
Diyarbakır tarihinin, önceleri M.Ö.3000 yılına kadar uzandığı bilinirken, son zamanlarda Çayönü kazıları ile yapılan araştırmalar sonucunda uygarlık geçmişinin M.Ö.7500 yıllarına kadar uzandığı belirlenmiştir. Diyarbakır ve çevresinde Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür.
Diyarbakır‘ı görmemiş insanların korkutucu, küçük ve kırsal diye bildiği sonrasında Diyarbakır’a gidildiğinde bu fikirleri bir kerede değiştirebilecek olağan üstü güce sahip tek harika şehir diyebiliriz.
Diyarbakır Ulu Camii, Diyarbakır Kalesi‘nin surları üzerinde Harput Kapısı ile Mardin Kapısı‘nı birleştiren eksenin batısında yer alan cami.
Diyarbakır’da yer alan mükemmel yapı. Camii olarak kullanılmadan evvel kilise olarak kullanılmıştır. Bir rivayete göre kilise olarak kullanılmadan önce bir saraymış, zamanında sarayda yaşayan hükümdarın çok güzel bir kızı varmış, kral kızını herkeslerden kıskandığı için saraydan dışarı çıkmasına izin vermez, çıkmaması için sarayda türlü eğlenceler düzenlermiş fakat kızının dış dünya merakını bir türlü giderememiş. Bunun üzerine kral şehrin altına göl yapılmasını emretmiş ve kızını sürekli bir kayıkla orda gezmesini sağlamış. Halk arasında Diyarbakır şehrinin su üstünde durduğuna ve bir gün suya batarak yok olacağına inanılır.
Anadolu‘nun en eski camisidir.
Diyarbakır Ulu Camii, İslam âleminin 5. ı Harem-i Şerifi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Camide sibernetiğin babası olarak kabul edilen ünlü bilgin El Cezeri’nin yaptığı güneş saati bulunmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder